Yenilenebilir Enerji nasıl Türkiye’nin elektrik üretim kaynağı olabilir

Yenilenebilir enerjinin gelecek yıllarda dünyanın en önemli ve en büyük elektrik üretim kaynağı olacağı tahmin ediliyor. Bu doğrultuda ülke olarak yenilenebilir enerji kaynaklarındaki potansiyelimizi doğru kullanmamız ve yatırımlara bu doğrultuda önem vermemiz gerektiğini belirten Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği – (YENADER) Başkan Yardımcısı Ali Karaduman konu hakkında görüşlerini paylaştı.

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2023 15:00
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2023 15:00
dogushaberajansi.com

Güneş, rüzgar ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynakları tüm dünyanın odak noktası haline gelmiş durumda… Günümüzde ve yakın geleccekte en önemli enerji kaynağının doğal yoldan elde edilen yenilenebilir enerji kaynakları olduğunu belirten Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği – (YENADER) Başkan Yardımcısı Ali Karaduman açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“Tüm dünya düşük maliyetli enerji için ciddi yatırımlar gerçekleştiriyor. Artan enerji talebini karşılamakta yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmenin Türkiye için hem ekonomi hem de çevre açısından hayati öneme sahip olduğu görülüyor.  Türkiye’de rüzgar ve güneş enerjisi istikrarlı bir artış gösteriyor. Ayrıca yenilenebilir enerji santralleri, istihdama katkı sağlayarak ülke ekonomisine büyük kazanımlar sağlıyor. Tüm avantajlar göz önüne alındığında dünyada temiz enerji yatırımı ve kapasitesinde rekor büyüme bekleniyor.”

TÜRKİYE YÜZDE 15.5 İLE DÜNYA ORTALAMASININ ÜSTÜNE ÇIKTI

 2022 yılında yenilenebilir enerjiden elektrik üretiminde rekor artışın yaşandığını belirten YENADER Başkan Yardımcısı Ali Karaduman sözlerine şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz yıl rüzgâr ve güneş enerjisinin küresel elektrik üretimindeki payı yüzde 12’ye kadar yükseldi. Türkiye ise yüzde 15,5 ile dünya ortalamasının da üstüne çıktı. 2022 yılında elektrik üretimimizin %20,6'sı hidrolik enerjiden, ,8’i rüzgardan, %4,7’si güneşten, %3,3'ü jeotermal enerjiden ve %3,7’si diğer kaynaklardan elde edildi. Bu yıl haziran ayı itibarıyla ise ülkemizin kurulu gücü 104.904 MW’a ulaştı. 2023 yılı haziran ayı sonu kurulu gücümüzün kaynaklara göre dağılımı ise %30,1’i hidrolik enerji, ’i rüzgâr, %9,7’si güneş, %1,6’sı jeotermal ve %2,6’sı ise diğer kaynaklar şeklinde gerçekleşti. Ülkemizin yenilenebilir enerji potansiyeli çok fazla. 5 yıl içerisinde bu rakamların katlanarak artacağını düşünüyoruz. Rüzgar ve güneşteki büyümenin yanı sıra jeotermal enerji büyümesinin de çok yüksek olacağını tahmin ediyoruz.”

YEŞİL ve SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEK İÇİN KARARLILIĞIMIZI DEVAM ETTİRMELİYİZ

YENADER Başkan Yardımcısı Ali Karaduman açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “Son yıllarda ülkemizdeki yenilenebilir enerji yatırım atağı bizi Avrupa ve dünya sıralamasında saygın bir basamağa taşıdı. Özellikle 'sıfır karbon toplumuna geçiş veya 'sıfır karbon ekonomisine geçişin öneminin arttığı son dönemde, ülkemizde bu alanda yaptığımız çalışmalara hız kesmeden devam ederek yeşil ve sürdürülebilir gelecek için kararlılığımızı devam ettirmemiz gerekiyor. Özellikle yenilenebilir enerji çalışmalarında ciddi bir çabayla dünya genelinde kazanmış olduğumuz saygınlık son derece mühim. Yapılan tüm çalışmalar dünyayı daha yaşanabilir kılmak adına büyük önem taşıyor.”

 Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği Hakkında:

 

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılması ve geliştirilmesine katkı sağlamak, enerji verimliliği hakkında bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirmek, doğal çevrenin korunması, yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli, yaygın kullanımı ve ülke ekonomisine katkısı konusunda kamuoyu oluşturmak amacıyla kurulan sivil toplum kuruluşudur. Yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren ülkelerdeki sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği geliştirmeyi ve  kalkınma deneyimlerini bu ülkelerdeki kurum ve kuruluşlarla her düzlem de paylaşmayı amaçlayan Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği, üniversiteler, araştırma ve geliştirme kuruluşları vb. bilimsel kurumlar ile diyalog kurularak yenilenebilir enerjinin bilimsel gerekliliği konusunda işbirliği ortamı oluşturmak ve yenilenebilir enerjiden elektrik üretmenin ekonomiye ve bireylere olan olumlu etkileri yönünde halk kitlelerini bilgilendirmek önceliğidir.