Vergi mevzuatı GSO’da konuşuldu

Gaziantep Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıda, 7524 Sayılı Kanun ile vergi mevzuatında yapılan köklü değişiklikler, yeni ceza uygulamaları ve asgari kurumlar vergisi detaylıca ele alındı.

Haber Giriş Tarihi: 06.12.2024 09:50
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2024 09:50

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ev sahipliğinde "7524 Sayılı Kanun ile Vergi Mevzuatında Yapılan Değişiklikler: Asgari Tamamlayıcı Kurumlar Vergisi ve Vergi Cezalarında Yeni Artırımlı Ceza Uygulaması" konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Firmalardan Gelen Temsilciler Katıldı

Gaziantep Sanayi Odası ve Gaziantep Defterdarlığı iş birliğinde, Gaziantep Yeminli Mali Müşavirler Odası (YMMO) ve Gaziantep Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nın (SMMMO) destekleriyle gerçekleştirilen toplantıya, GSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Özgüler, Gaziantep Defterdarı Ümit Güner, Gaziantep YMMO Başkanı Mehmet Tekin Alpay, Gaziantep SMMMO Başkanı Hakan Özseven, GSO Genel Sekreteri Yusuf İzzettin İymen ve firmalardan gelen temsilciler katıldı.

 Kıymetli Çalışanlarına Teşekkür Ediyorum

Toplantının açılış konuşmasını yapan GSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Özgüler, “Gaziantep bildiğiniz üzere üreten ve ödediği vergilerle ülke kalkınmasına en büyük desteği veren bir şehirdir. Sanayisi ve ticareti ile ülkemizin 6. büyük ekonomisine sahip, yıllık 10 milyar doların üzerinde ihracat yapan şehrimiz, mükellef sayısının fazla oluşuyla hem kendisi kazanmakta hem de devletimize kazandırmaktadır. Deprem döneminde Gaziantep Defterdarlığı, üretim ve ticaretimizin büyük yara aldığı dönemde, bölgemize yönelik sağlanan mücbir sebep koşullarında 7/24 yanımızda oldular. Yine burada bilgilendirme toplantıları ile sorunlarımıza birlikte çözüm aradık ve iş dünyamıza yol gösterdik.  Bu vesileyle Gaziantep Defterdarlığımıza ve yoğun mesai vererek bize destek olan kıymetli çalışanlarına teşekkür ediyorum” dedi.

Düzenlemeye Gidildi

Orta Vadeli Program ile birlikte yürütülen mali politikalar kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın vergi konusunda bir dizi düzenlemeye gittiğini hatırlatan Özgüler, “Bu doğrultuda, çok sayıda vergisel yükümlülüğün kapsamında olduğu, 7524 sayılı kanun ile vergi mevzuatında; kurumlar vergisinden katma değer vergisine, gelir vergisinden serbest bölgelere kadar yeni düzenlemeler söz konusu ve yapılan değişiklikleri birlikte istişare etme imkanı bulduğumuz bu organizasyondaki iş birlikleri için Gaziantep Defterdarlığı, Gaziantep Yeminli Mali Müşavirler Odası ve Gaziantep Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’na teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Daha Korumalı Bir Yaklaşım Kaçınılmazdır

Toplantıda yaptığı konuşmada, 7524 Sayılı Kanun’un temmuz ayında yürürlüğe girdiğini hatırlatan Gaziantep Defterdarı Ümit Güner, bu kanun ile çok sayıda konuda değişiklik yapıldığını söyledi.  Yapılan düzenlemelerden bir tanesinin yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulaması olduğunu belirten Güner, “Bu düzenlemenin gerekçesi vergide adaleti sağlamak ve vergilerin toplam vergiler içindeki payını artırmaktır. Bu uygulama 1969’da Amerika Birleşik Devletleri’nde de uygulanmıştır. Gerekçesi benzerdir. Yani vergide adaleti sağlamaktır. Diğer uygulama ise artırımlı ceza uygulamasıdır. Eskiye nazaran cezalarımızda caydırıcılık yönünden bir artış sağlandı. Vergi, devlet ve toplum için çok önemli bir konudur. Bu nedenle konuyla ilgili daha korumalı bir yaklaşım kaçınılmazdır. Toplantının hayırlı olmasını diliyor, iş birlikleri için Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep Yeminli Mali Müşavirler Odası ve Gaziantep Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’na teşekkür ediyorum” dedi.

Gerekli Önlemler Alınmalıdır

Gaziantep YMMO Başkanı Mehmet Tekin Alpay da konuşmasında, “7524 Sayılı kanunun getirdiği en önemli farklılık küresel ve yerel asgari kurumlar vergisi ile ilgilidir. Yatırım teşvikleri ve vergi istisnaları ile ilgili birtakım değişiklikler içermektedir. E- ticarete bazı düzenlemeler getirilmektedir. Gelir ve usul kanunlarında da birtakım düzenlemelerle cezalarda bazı değişiklikler yer almaktadır” diyerek şunları dile getirdi:“Ülkemizde yaşanan ekonomik zorlukların aşılabilmesi, sadece uygulanan para politikaları ile değil, tutarlı maliye politikaları ile desteklenmesi durumunda başarıyla sağlanabilecektir. Ancak atılacak adımların iş dünyasında umutsuzluğa yol açmaması, vergi adaletinde güveni sarsmaması ve toplumsal barışa katkı sağlaması gerekir. Yapılan maliye politikası değişiklikleri, durumu daha da karmaşık hale getirebilir ve bu duruma karşı gerekli önlemler alınmalıdır. Toplantının hayırlı olmasını diliyor, emeği olan herkese teşekkür ediyorum.”

Kağıt Paralar Da Ortadan Kalkacak

 Gaziantep SMMMO Başkanı Hakan Özseven ise günümüz dünyasında yaşanan yeniliklere ve gelişen teknolojiye dikkati çekerek, şunları kaydetti: “İş dünyasının değiştiği ve dönüştüğü bir dünyada bizim de buna hazır olmamız gerekiyor. Çok yakında kağıt, defter ve hatta kağıt faturalar da ortadan kalkacağı gibi kağıt paralar da ortadan kalkacak. Böylece yeni bir düzen ve başka bir sistem ortaya çıkacaktır. Hepimiz için bu konu büyük önem taşımaktadır. Bizim bu yeni sürece kendimizi hazırlamamız ve yeniliklere açık olmamız gerekiyor. Bu noktada atılması gereken adımlarda geç kalınmamasını ifade ediyoruz. Bunu yanında yeminli mali müşavir ve muhasebecilik mesleği ile ilgili ise artan iş yükü bu noktada en önemli sorunlarımız arasında yer alıyor. İşlerimizin çok fazla ağırlaştığı bu dönemde gerekli düzenlemelerin yapılması en büyük temennilerimiz arasında yer almaktadır.”

Katılımcılara Bilgiler Verdi

Açılış konuşmalarının ardından Gaziantep Defterdarlığı Gelir İdaresi Grup Müdürleri Barış Sönmez ve Ali Cibik, 7524 sayılı kanun ile yapılan vergi düzenlemeleri, vergi usul kanunu düzenlemeleri, vergi uyumunun artırılması ve kayıt dışılıkla mücadele, 6183 sayılı kanun düzenlemeleri, gelir ve kurumlar vergisi kanunu düzenlemeleri gibi birçok konuda katılımcılara bilgiler verdi.

Toplantı, soru-cevap kısmı ve plaket takdiminin ardından sonra erdi.