Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 14 Ekim Dünya Büyükşehirler Günü’nde yaptığı konuşmada, şehrin stratejik planlamaya ihtiyacı olduğunu belirterek, “Şehri akıllı, dirençli ve yeşil şehir yapacağız. Bu konuda kesinlikle kararlıyız” dedi. “Adil Geçişe Liderlik Etmek” temasıyla düzenlenen programda, daha yeşil ve dirençli şehirlerin inşası temel gündem olarak belirlendi. Gaziantep’in yeşil dönüşüm yolculuğu; yeşil bir ufuk, yeşil istihdam ve güçlü toplumlar alt başlıklarıyla şekillendi. Başkan Fatma Şahin, adaletin her şeyin başı olduğunu vurgulayarak, “’İşi ehline ver, adil davran’ diyen bir medeniyetten geliyoruz. Adaletin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bilim ve akıl yolumuzu aydınlatıyor. Bu başlıklar Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize bıraktığı en büyük manevi miraslardır. Bizim gibi yöneticilerin sürekli bilimsel yaklaşması çok mühim” dedi.
ŞAHİN: AKILLI ŞEHİR OLMAK İÇİN YALINLAŞMAK GEREKİYOR
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’i daha dirençli ve yeşil bir şehir haline getirmenin önemine dikkat çekti. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Yerel ve Bölgesel Yönetimler Danışma Grubunun üyesi olan 15 Belediye Başkanından birisi olduğunu ifade ederek Gaziantep’in bölgesel bir kaldıraç görevi gördüğünü; akıllı, dirençli ve yeşil şehir Gaziantep olma yolunda stratejik planlama yapılması gerektiğini aktardı."Sorun çözme kapasitesini artırarak başarıyı kaçınılmaz kılmanın önemine değinen Başkan Şahin, “İşimiz hem çok kolay hem de çok zor. Akıllı şehir olmak için yalınlaşmak gerekiyor. Biz şehrimizden sorumluyuz. Şehrimize odaklanmalıyız. Her birimizin kendi sorumluluk alanını doğru şekilde yönetmesi, verimlilik ve koordinasyon ile bu şehri yöneterek Gaziantep’i; bilim, spor, kültür, sanat gibi alanlarda öne çıkarması şart” diye konuştu.
Şahin, şehrin stratejik planlamaya ihtiyaç duyduğunu belirterek, “Kent Konseyi ile birlikte yerel yönetimlerin stratejik planlamayı hızlı bir şekilde yapılandırması lazım. Şehri akıllı, dirençli ve yeşil şehir yapacağız. Bu konuda kesinlikle kararlıyız. Dirençli şehir konusunda diğer bölgelere göre daha hızlı hareket ettik. Planlama çok mühim” ifadelerini kullandı. Sorun çözme kapasitesini artırarak başarıyı kaçınılmaz kılmanın önemine değinen Başkan Şahin, “İşimiz hem çok kolay hem de çok zor. Akıllı şehir olmak için yalınlaşmak gerekiyor. Biz şehrimizden sorumluyuz. Şehrimize odaklanmalıyız. Her birimizin kendi sorumluluk alanını doğru şekilde yönetmesi, verimlilik ve koordinasyon ile bu şehri yöneterek Gaziantep’i; bilim, spor, kültür, sanat gibi alanlarda öne çıkarması şart” diye konuştu.
Şahin, şehrin stratejik planlamaya ihtiyaç duyduğunu belirterek, “Kent Konseyi ile birlikte yerel yönetimlerin stratejik planlamayı hızlı bir şekilde yapılandırması lazım. Şehri akıllı, dirençli ve yeşil şehir yapacağız. Bu konuda kesinlikle kararlıyız. Dirençli şehir konusunda diğer bölgelere göre daha hızlı hareket ettik. Planlama çok mühim” ifadelerini kullandı.
GÜZELBEY: ADİL GEÇİŞ İÇİN DİRENÇLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİR OLMAK GEREKİYOR Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Erdem Güzelbey, Dünya Büyükşehirler Günü için yaptığı değerlendirmede, “Dünya, özellikle adil geçiş dediğimiz sistem değişimi içerisinde yeni bazı paradigmalar üzerinden konuşmaya başlamalı. Adil geçiş için dirençli ve sürdürülebilir şehir olmak gerekiyor” dedi. Güzelbey, Gaziantep’in hidrojenli otobüs girişimiyle Türkiye’de yerel düzeyde örnek teşkil ettiğini belirterek, “Gaziantep’teki bu gibi çalışmaları artırmak ve daha görünür kılmak için yerel yönetimlerle güç birliği kurarak ilerlemek istiyoruz” diye konuştu.
Etkinlik devamında Gaziantep Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA), Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Kent Konseyi’nden uzmanlar adil geçişe odaklanan sunumlarını yaptılar. Sunum başlıkları sırasıyla “GBB Çevre Koruma, Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Daire Başkanlığı Faaliyetleri”, “TRC1 Bölge Planı’nda Yeşil Dönüşüm ve Yeniden Yapılanma Stratejileri”, “Gaziantep Ticaret Odası Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Çalışmaları”, “Yeşil Gelecek: UNDP’nin Sürdürülebilir Kalkınma ve Dirençlilik Vizyonu” ve “Yeşil Mutabakat ve Döngüsel Şehirler” oldu. Gaziantep Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce yapılan konuşmada ise dirençli yapı için öncelikle imar planlarının çok iyi hazırlanması, zemin etüdünün yapılması ve mevzuata uygun projelendirilmesinin gerektiğinin altı çizildi. Program, aile fotoğrafı çekimini müteakip sona erdi.