Dışarıya Atılan Zararlı Atıkları Nasıl Gübreye Dönüştürürsünüz?

Günlük hayatta farkında olmadan yaptığımız bir davranış, çevreye ciddi zararlar verebiliyor. Evde tüketilen muz, elma, armut gibi meyvelerin kabuk ve artıklarının doğrudan çöpe atılması, masum gibi görünse de aslında iklim krizini tetikleyen önemli bir unsur.

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2025 11:44
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2025 11:48
Kaynak: Haber Merkezi
Dışarıya Atılan Zararlı Atıkları Nasıl Gübreye Dönüştürürsünüz?

Çevre bilimciler, bu tür organik atıkların çöplük yerine kompost yöntemiyle değerlendirilmesinin çok daha doğa dostu bir yol olduğunu ifade ediyor. Çünkü çöp sahalarına giden meyve ve sebze atıkları, hava almadan çürüdüklerinde metan gazı açığa çıkarıyor. Karbon dioksite göre 26 kat daha güçlü olan metan, küresel ısınmaya büyük katkı sağlıyor.

Elma çekirdekleri, çilek sapları, muz kabukları gibi atıklar kompost yöntemiyle besin değeri yüksek toprağa dönüşebiliyor. Ancak uzmanlar, limon, greyfurt gibi yüksek asit içeren meyvelerin bu karışıma fazla eklenmemesi gerektiğini söylüyor. Aksi halde kompostun dengesi bozulabilir ve faydası azalabilir.

Verilere göre 1970’ten bu yana atıklardan kaynaklı sera gazı salımı iki katına çıktı. Bu emisyonların neredeyse yarısı, çöplerde çürüyen atıklardan çıkan metan gazından kaynaklanıyor. Uzmanlara göre, evde organik atıkları ayrıştırarak kompost yapma alışkanlığı kazanmak, çevresel etkileri azaltmanın en basit ve etkili yollarından biri.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.