BİTKİ İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ 

Yazının Giriş Tarihi: 24.03.2025 12:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.03.2025 13:01

Dünya var olduğundan beri insanların tedavi amacıyla çeşitli bitkiler kullanmışlardır. Dioscorides, İbni Sina gibi ünlü hekimlerde bitkileri aktif şekilde kullanmışlardır. O dönemlerde bile bitkilerin birbiriyle etkileşimine dikkat etmişlerdir. Günümüzde artan hastalık çeşitleri bununla birlikte yeni kimyasal ilaçların üretilmesine yol açmıştır. Günümüzde artan tedavi masrafları ve insanların pahalı kimyasal ilaç fiyatlarından dolayı bitkilere yönelmişlerdir. Bazı insanlarda kimyasal ilaçlara ilave olarak takviye bitkisel ürünler almaya başlamıştır. Bitkiler ne kadar masum görünse de ilaçlar ile fazlaca etkileşime girmekte ve bir çok olumsuz sonuca sebebiyet vermektedir.
Bitki İlaç etkileşimlerinden bazılarına değinecek olursak;
1. Kan Inceltici İlaçlarla Etkileşimler
Ginseng: Ginseng, kan inceltici ilaçların etkisini artırabilir. Kanama riskini artırabileceği için, warfarin gibi antikoagülan ilaçlarla birlikte kullanımı tehlikeli olabilir.
Yeşil Çay: Yeşil çay, kanın pıhtılaşma eğilimini artırabilir ve warfarin gibi kan sulandırıcılarla etkileşime girebilir.
2. Antidepresanlarla Etkileşimler
St. John's Wort (Sarı St. John's otu): Bu bitki, depresyon tedavisinde yaygın olarak kullanılır ancak aynı zamanda serotonin düzeylerini artırarak, antidepresanlarla (özellikle SSRI'lar veya MAOI'ler) etkileşime girip serotonin sendromuna neden olabilir. Bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Valerian : Bazı sakinleştirici ilaçlarla (benzodiazepinler gibi) etkileşime girerek aşırı sedasyona (uyku hali) neden olabilir.
3. Kanser İlaçlarıyla Etkileşimler
Sarımsak: Sarımsak, bazı kanser ilaçlarının (kemoterapi gibi) etkinliğini azaltabilir. Sarımsağın kanser tedavisindeki etkilerini değiştirerek tedavi sürecini olumsuz etkileyebilir.
Zencefil: Zencefil, kemoterapi ilaçlarıyla etkileşime girerek, ilaçların metabolizmasını değiştirebilir ve tedavi sürecini etkileyebilir.
4. Diyabet İlaçlarıyla Etkileşimler
Tarçın:
Tarçın, kan şekerini düşürebilir ve diyabet ilaçlarının etkisini artırarak kan şekerinin aşırı düşmesine yol açabilir.
Ginseng: Ginseng, kan şekerini düşürebilir ve diyabet ilaçları ile kullanıldığında hipoglisemi (düşük kan şekeri) riskini artırabilir.
5. Antibiyotiklerle Etkileşimler
Çörek Otu: Çörek otu, bazı antibiyotiklerin etkisini artırabilir, bu da toksik etkileri tetikleyebilir.
Yaban Mersini: Bazı antibiyotiklerin vücutta daha fazla birikmesine yol açarak yan etkilere neden olabilir.
6. Tansiyon İlaçlarıyla Etkileşimler
Hibiskus Çayı:
Hibiskus çayı, kan basıncını düşürme etkisiyle tansiyon ilaçlarının etkisini artırabilir ve hipotansiyona (düşük tansiyon) yol açabilir.
Zeytin Yaprağı: Zeytin yaprağı, kan basıncını düşürerek, tansiyon ilaçlarıyla etkileşime girip aşırı düşük tansiyona neden olabilir.
7. Karaciğer Enzimlerini Etkileyen Bitkiler
Sarı Kantaron:
Sarı kantaron, karaciğer enzimlerini uyararak bazı ilaçların vücutta daha hızlı metabolize edilmesine neden olabilir. Bu, ilaçların etkisini azaltabilir
Zencefil: Zencefilin, bazı ilaçların karaciğer tarafından işlenme hızını etkileyerek ilaçların kandaki seviyelerini değiştirebileceği görülmüştür.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.